Försäljning av marknadens bästa och mest prisvärda kickbikes - Kickar.se
 

Storleksguide


Är du på väg att köpa en kickbike till ert barn? Då brukar alltid den första frågan vara vilken som är rekomenderad höjd på styret. För kickbikens storlek har för det mesta stor betydelse för en så bra åkupplevelse som möjligt.

Storleksguide för bästa kick-upplevelse

Vi tror alla föräldrar som ska köpa en kickbike för första gången frågar sig samma sak, vilken storlek ska man ha? Här nedan finns finns våra förslag.
Deck

Ytan som du står på kan kallas för deck eller bräda. I denna del monteras alla övriga delar så man kan säga att den utgör kickbikens centrum. Formen kan variera på ett deck, är det fyrkantigt längst bak där hjulet monteras kallas det för ett boxat deck. På deckets yta monteras griptapen som ger grepp vid åkning. Vid val av hjul bör man kontrollera så den angivna navbredden fungerar till decket. Vill man lära sig trix snabbt bör man ha ett kort och lätt deck. Vill man ha balans och mycket fart är ett större deck att rekommendera.

Bar ends

Dessa monteras i styret där handtagen slutar. Deras funktion är att skydda syret men också att skydda dig från att få ett rör med mindre radie och vass kant i bröstet. Vanligtvis fungerar de som en kork i en vinflaska, de bankas i med en gummiklubba och dras ut med en tång eller korkskruv. Det finns också sådana styr pluggar i metall som sätts fast och avlägsnas med en skruv. Dessa blir lätt vassa men håller och skyddar din kickbike mycket längre en standard pluggarna i plast.Griptape

Klistras på deckets ovansida precis som ett stort klistermärke. Griptapen fungerar som ett halkskydd och ger dig grepp så du inte halkar av din kickbike.

Kullager

Du sätter dessa i dina hjul för att de ska kunna snurra. Du behöver 2st kullager till ett kickbikehjul. Mellan kullagren sätter du en spacer som är en form av bricka som fyller tomrummet mellan lagren.


Clamp

Det finns två olika storlekar på clamps som beror på styrets yttre diameter. 32mm så kallad standard sized och 35mm over sized. De flesta clamps har en adapter som gör att den passar båda typer av styren. Clampens funktion är att klämma fast styret så det sitter ihop med forken via ett kompression system. En standard clamp används ofta till ihc och ics kompressions där styrets inre diameter är 28mm. En over sized clamp används oftast till hic kompressioner där den inre diametern på styret är 32mm och den yttre 35. Det finns också en typ av clamp som heter scs. Har man en sådan utgör den både clamp och kompressions system vilket gör den mycket effektiv. Ska man använda en scs bör man kontrollera så den passar med styrets yttre diameter.


Hedset

Monteras i deckets headtube (brädans främre del) och möjliggör att styret kan rotera. Det finns två typer av headsets integrerade och non integrerade. Standarden idag är de integrerade headseten. När du väljer deck hittar du information om vilket headset du behöver.

Broms

Monteras längst bak på brädan och skyddar så man inte fastnar med foten på hjulet. Bromsens primära funktion är att minska farten men används oftast enbart för att skydda hjulet. Det finns två typer av bromsar, vanliga bromsar för att minska farten och så kallade fenders som enbart skyddar hjulet. Genom att bromsa hårt riskerar du att förstöra dina hjul då de lätt kan bli fyrkantiga när du tvärnitar i hög fart. Foten är oftast det bästa sättet att sänka farten med.Hjul

Två hjul behövs för att göra kickbiken funktionell. Det finns olika typer av hjul och storleken kan variera. Standard idag är en storlek på 110mm och en nav bredd på 24mm. Hjulen monteras på kickbiken med hjulbultar som följer med forken och decket.

Pegs

Pegs: Monteras på sidan av decket och forken och förlänger ytan som du kan använda för att grinda (hoppa upp och glida på kanter) med.


Kompression

Det finns 4st olika kompressions system scs, hic, ihc, ics. Här gäller det att välja rätt system beroende på vad för typ av delar man åker med. De två vanligaste och mest effektiva systemen är hic samt scs. Ics är det systemet som används minst idag. Ics bygger på att man sätter en skruv igenom framgaffeln genom att ta bort framhjulet och sedan bankar upp en starnutt (mutter) i styret där den fester och pressar samman komponenterna. Detta system är ofta krångligt och oeffektivt. Hic och ihc fungerar på precis samma sätt, skillnaden är att hic får en yttre diameter på 32mm och ihc på 28mm. Väljer man mellan dessa så bör man först och främst kolla på vad man vill ha för övriga delar men också tänka på hållfastheten. En ihc framgaffel är mycket svagare i jämförelse med en hic. Systemet funkar på så sätt att man sätter en kåpa på gaffeln som ökar dess omkrets och som sedan skruvas fast i forken och pressar upp forken mot styret vilket gör att hedsetet och forken sitter fast i decket. Scs är det fjärde och sista systemet som man kan dela upp i två delar. Halva scsen fungerar som ett hic/ihc system medan den övre delen fungerar som en clamp. Man pressar alltså först samman forken och headsetet sedan sätts styret i och scsen kläms ihop som en clamp.

Fork

Håller framhjulet på plats och är den sammanfogande länken som styret kopplas samman med. Forken kan på svenska kallas för framgaffel. Här bör man vara observant på vilken navbredd samt hjulstorlek den är anpassad för.Handtag

Monteras upptill på styret och ger dig grepp och kontroll över din åkning. Det finns massor av olika handtag i olika längder och tjocklekar. Här får man prova sig fram och se vilka som passar ens egna händer bäst.